top of page

OOST-VLAANDEREN

Voor U visual solo.png
Paul logo.jpg
paul-mooie-glimlach-kopie-2.jpg
Paul Codde

13e plaats

Vlaams parlement

Vele Vlaamse burgers van boven de 60 zullen hem vast en zeker nog wel kennen.

Als het ‘vaste’ gezicht van gastheer bij de ‘Vlaamse Televisie’. Èn een van de meest te genieten ‘stemmen’ op radio 1,2 én 3…
 

Anderen van diezelfde generatie hebben hem ooit wel eens op een podium gezien, of hebben zelf theater gespeeld onder zijn regie. Weer anderen mochten hem leren kennen als ‘leraar dramatische kunsten’ in de Toneel-academie van Gentbrugge, of het conservatorium in Antwerpen en Brussel. Als je hem zou vragen waar zijn voorkeur naar uitging, zal hij steevast zijn werk op de radio vermelden, maar het werken met mensen, om het beste bij hen naar boven te laten komen is voor hem toch de absolute topper. Een leerlinge van hem verwoordde het ooit in een radio-interview alsvolgt : “Mijnheer Codde is geen leraar toneel… hij is een therapeut.”… Van diezelfde persoon kreeg hij ooit persoonlijk te horen : ‘Ik ben kwaad op u… want gij hebt mijn muur afgebroken…’

 

En een therapeut mag dan wel iemand zijn die het goed kan uitleggen, hij moet ook en vooral goed kunnen luisteren… En die kwaliteit, gecombineerd met zijn ego-gedreven neiging om voor een publiek te staan, wil er voor zorgen dat ‘Voor U’ hem de mogelijkheid geeft om ‘mensen in hun kracht’ te zetten. Want daar gaat het om. In deze tijden meer dan ooit.
 

De ondertitel van zijn site ‘www.open-vizier.com‘ is dan ook niet voor niks : ‘Je kan pas weten, wat je wil, als je geconfronteerd wordt met wat je niet wil.’ En dat krijgen we de jongste jaren wel heel hard in ons gezicht gepresenteerd. Dus we moeten keuzes maken… vindt hij. Iedereen wordt geacht voor zichzelf te kiezen, en er dan ook de volle verantwoordelijkheid voor te dragen.

 

De wet van aantrekking indachtig weet Paul als geen ander, dat je in je leven aantrekt wat je uitstuurt… En hij maakt er een zaak van om deze filosofie uit te dragen onder de Vlaamse bevolking. Deze kweeste is er gekomen, toen hij in 2007 besloot om een platform en spreekbuis te worden van - en ten behoeve van - de nieuwe generatie kinderen, die in sommige gevallen te vatten zijn onder de noemer ‘multi-dimensioneel’. Zoek in dit geval maar de namen op van Christina von Dreien, Matias de Stefano, Alma Deutscher of Akiane Kramarik. Je kan natuurlijk ook meteen naar de site ‘www.indigoplatform.com‘ gaan, want daar vind je al die namen wel terug…90% van deze kinderen zijn in staat om te voelen wat een ander voelt, dus ga maar na wat het voor zo’n kind betekent als het zich op school bevindt of in een grote massa.

Maar om even verder te gaan op de piste van ‘de wet van aantrekking’…is het voor Paul superbelangrijk, dat we ons allemaal zouden realiseren dat iedereen uniek en dus ook ànders is… niet te verwarren met beter of slechter ! Als we de anderen kunnen omarmen omwille, en ondanks de verschillen, dan pas zijn we in staat om een betere wereld te creëren. In dit verband verwijst hij maar al te graag naar het feit dat ‘Voor U’ ontstaan is uit zo’n kruisbestuiving van diverse ‘partikels’. Oorlog is nooit een oplossing. En zolang we blijven wijzen naar de ander, als zijnde de ’schuldige’ in welk conflict dan ook, zal er nooit vrede komen… Want uiteindelijk is het die bewuste wet van aantrekking die ervoor zorgt dat alles wat van ieder afzonderlijk, in ons ‘collectief bewustzijn’ terecht komt, de dingen aantrekt waar we uiteindelijk niet zo gelukkig mee zijn.  Paul drukt ons dan ook op het hart kritischer te gaan kijken naar onze gedachten… want dat zijn krachten.  Dus laten we met zijn allen gaan werken aan ‘ons zelf’… En in dit geval bedoelt hij zonder twijfel U !

 

Als afsluiter verwijst Paul naar de manier waarop een theaterproductie memorabel wordt. Je hebt acteurs nodig, die geschikt zijn voor de rol, je moet een regisseur hebben die zijn stempel drukt of het hele gebeuren, iemand die voor de decors, en de kostuums zorgt, iemand die er in de technische kabine voor zorgt dat de acteurs ‘in het licht’ staan…

Maar ook iemand die het gordijn open doet… Want zonder dié persoon, is er geen productie, en is alle moeite voor niks geweest… Dus laten we samenwerken !

Want dan betekent VOOR U, ook VOOR MIJ, en VOOR HEM en VOOR HAAR…

en voor het ‘GROTE GEHEEL’.

___

bottom of page