top of page

ANTWERPEN

Voor U visual solo.png
PIETER VAN BOXEL.jpg
Pieter Van Boxel

12e plaats
Vlaams Parlement

Pieter van Boxel werd op 15 augustus 1982 geboren in Indonesië, en in 1983 als baby geadopteerd door Vlaamse ouders. Pieter groeide op in de Kempense plattelandsgemeente Malle. Pieter studeerde af als zorgkundige, maar werkte lange tijd als attractie-operator in pretparken als Bobbejaanland en de Efteling, om daarna naar de zorgsector terug te keren als Nachtzorgkundige in diverse organisaties voor mensen met diverse motorische en/of mentale beperkingen.

 

Pieter zetten zijn eerste stappen in de politiek via het scholierenparlement en werd ook voorzitter van de leerlingenraad van zijn school op 17-jarige leeftijd. Hij trad ook hij toe tot de toenmalige Volksunie, een jaar voor die zou splitsen. Dit was voor hem een zeer leerrijke periode. Aangezien hij meteen ook nationaal actief werd bij de Volksuniejongeren maakte hij de splitsing en de machtspelletjes binnen de Volksunie immers van dichtbij mee. Hij werd meteen in de wereld van “politiek voor gevorderden” gesmeten. Als jonge VU’er nam hij als 18-jarige jongeling al deel aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 bij een lokale lijst met VU-leden, groenen en onafhankelijken.

 

Na de splitsing koost hij voor de N-VA, waarvoor hij een eigen regionale afdeling “N-VA Voorkempen” oprichtten en er “stichtend voorzitter” van werd. Verder werd hij actief in het arrondissementeel bestuur en werd hij als 20-jarige al verkozen tot nationaal partijraadslid van de N-VA. Bestuurslid van de arrondissementele jongerenafdeling en lid van de nationale raad bij Jong N-VA.

 

Toen de N-VA haar ziel verkocht aan Ives Leterme door met CD&V in kartel te gaan, ging Pieter in gesprek met Marie-Rose Morel die toen net lid was geworden van het Vlaams Belang. Marie-Rose Morel bracht Pieter in contact met Filip Dewinter en Frank Vanhecke. Zijn overstap was groot nieuws, vooral in de lokale media en ook in de nationale pers klonk er grote verontwaardiging: “Hoe kon een “geadopteerde Vlaming met Indonesische roots” nu voor een “racistische” partij als het Vlaams Belang kiezen? Toch werd Pieter in zijn gemeente massaal gesteund door de kiezer en werd hij in 2006 verkozen tot gemeenteraadslid voor het VB in Malle. Hij werd meteen fractieleider. Enkele jaren later werd hij ook verkozen tot lokaal voorzitter, regionaal bestuurslid. Pieter bleef uiteindelijk 8 jaar lokaal voorzitter en 12 jaar gemeenteraadslid.

​

In 2018, brak hij echter ook met het Vlaams Belang, hij werd immers “gemuilkorfd” door zijn opvolger als afdelingsvoorzitter. Pieter besloot zelfstandig op te komen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 onder de naam “Lijst Van Boxel”. Helaas haalde hij daarmee geen gemeenteraadszetel binnen hoewel zijn lijst, voor een “éénmanslijst” te zijn toch, een behoorlijk resultaat haalde.

​

​

 

bottom of page