top of page

ANTWERPEN

Voor U visual solo.png
Veerle Deknopper
Veerle Deknopper

2e plaats
Kamer van Volksvertegenwoordigers

Ik ben Veerle Deknopper, geboren op een warme midzomernacht in 1976, freelance-journaliste voor voornamelijk Christelijk duidingstijdschrift Tertio. Ik ben eveneens actief als recensent klassieke muziek en schrijf binnen dit kader historische romans. Tot voor kort baatte ik daarnaast een bruin podiumcafé uit in hartje Mechelen. Dat heb ik steeds met volle goesting gedaan, dicht bij de mensen, dicht bij wat hen aanbelangt. 

​

Daarnaast ben ik moeder van vijf kinderen, van wie er nog twee thuis wonen. Ik vind het belangrijk dat jonge mensen bewust de wereld in gestuurd worden. Als jong meisje groeide ik op in de Vlaamse rand rond Brussel en liep school in Sint-Jans-Molenbeek. Dit zorgde ervoor dat ik werd geconfronteerd met vele meningen, maar met minstens zoveel diversiteit. Ik merkte dat er veel angst was, en zag angst dan ook al gauw als een slechte raadgever. Ik leerde kijken naar dingen die mensen verbinden in plaats van me te verliezen in verschillen die er niet hoeven toe te doen zolang men maar sociaal en solidair is met elkaar.

​

Ik leerde daarbij trots te zijn op mijn afkomst, mijn taal en cultuur zonder dat daar een sociaal prijskaartje aan diende vast te hangen. Voor mij was het al heel snel duidelijk dat tweetalig zijn en zich daarin soepel opstellen enkel maar een rijkdom is.

​

Zo was ik erg nieuwsgierig naar al de andere dingen die ons bonden en trok met mijn rugzak naar Libanon, een smeltkroes van culturen en godsdiensten. Hierdoor geïnspireerd koos ik vol overtuiging voor studies oriëntalistiek.

Dat ik toen in de Volksunie zou belanden, was eigenlijk geen verrassing. Ik was jong en nieuwsgierig. Dat ben ik trouwens nog steeds. Toen de Volksunie niet meer levensvatbaar bleek, ging ik de ecologische toer op gezien ik ook veel voeling had met het vroegere Agalev. Wat ik daar miste was het durven vertrekken vanuit een sterke regio. Ik heb datgene wat ons bindt ook steeds in wisselwerking gezien met datgene wat ons verbindt. Zo kan men van beneden naar boven leren denken. Sterke wortels van waaruit een prachtige boom groeit. En net dat is waar Voor U voor staat. Trots zijn op je zijn, op je vrijheid en dat mogen beleven met zovele anderen en zo aan een hechte samenleving bouwen. Een bewuste maatschappij met bewuste mensen. Niet samen dromen, maar samen doen.

​

Vanuit mijn achtergrond als islamologe vind ik het heel belangrijk dat er een goed en consequent migratiebeleid wordt gevoerd en ik zie de oplossing in de totale scheiding van staat en godsdienst. In de eerste plaats zijn we nog steeds mensen. Ik vind het belangrijk dat mensen die in België aankomen als vluchteling of werkzoekende onmiddellijk aan de slag kunnen en willen bijdragen aan onze maatschappij. Geen eindeloze stempel- of OCMW toestanden, maar eerlijk loon naar werken en geen profitariaat. Onmiddellijk Belg worden tussen de andere Belgen. Verder moet er een strengere controle komen wat betreft de extreme islam. We moeten een warme samenleving nastreven, waarbinnen de laïciteit als oplossing wordt gezien voor het steeds toenemende moslim extremisme. Voor mensen die de koran boven de grondwet plaatsen is er geen plaats in onze maatschappij en daar dient ook op gehamerd te worden. Wie ons graag ziet en onze Westerse waarden omarmt, willen wij evenzeer omarmen. Migratie op onze voorwaarden. Daar wil ik voor gaan, voor u!

​

_

bottom of page